SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
SK Wigör

Wi gör tillsammans

SK Wigör är en ideell förening med fokus på att alla barn och ungdomar som vill spela fotboll ska ha möjlighet att göra det så länge som möjligt, samtidigt som de utvecklas som personer genom glädje, gemenskap och respekt. 

 

Föreningen vill vara den självklara mötesplatsen i området Odensala, en plats där man lär känna

nya personer, ges möjlighet att vara delaktig samt hjälps åt med barnens och ungdomarnas idrottande.

 

Kort historik

 

1933 den 9 juli grundades SK Wigör på Åslunda festplats

 

Tidigare sektioner: cykel, bandy, ishockey, skidor

 

1948 startas fotbollssektionen

 

1950 Invigs Odensala IP 

 

2011 Invigs vårt nyvarande klubbhus

 

2023 - SK Wigör firar 90 år

 

SK Wigör, Föreningen på landet

Välkommen till SK Wigör, fotbollsklubben i Odensala utanför Märsta med kommunens finaste gräsplaner och ett eget klubbhus.

Vi satsar på bredden från barn- och ungdom upp till senior och vi gör det med glädje, gemenskap och respekt

 

SK Wigör är fotbollsklubben där alla får vara med. Tillsammans försöker vi skapa en meningsfull och utvecklande fotbollsverksamhet, där både spelarens egen utveckling och lagets utveckling står i centrum.

 

Verksamheten bygger på att vi har engagerade föräldrar som hjälper till med olika saker som bland annat tränare, lagledare, styrelseledamöter, hjälper till i kafeterian och städdagar samt ev bidrar som sponsorer.

 

Fakta

Idag har vi lag och träningsgrupper i nästan alla åldrar. Från de yngsta som är födda 2016 upp till vårt herr-  och damlag. 

 

Vi har en fotbollsskola (träning en gång i veckan) för flickor och pojkar födda 2014, 2015 och 2016. Dessa träningar startar i maj och pågår till slutet på september med uppehåll när skolorna är stängda. 

 

Våra ledare (tränare, lagledare mm) är vår viktigaste resurs, för utan dem skulle vi inte ha några lag. I varje lag finns det flera föräldrar som tränare.

Vi tycker det är viktigt med utbildade ledare. Alla ledare i föreningen erbjuds därför utbildningar i träning/ ledarskap i samarbete med RF-SISU och Upplands Fotbollsförbund.

 

Klubben utbildar även föreningsdomare utifrån intresse. Idag har vi 5 aktiva ungdomsdomare.

Vi samverkar med Sigtuna IF och Rosersbergs SK kring domarfrågor och tillsättning. 

 

Värdegrund

Vårt mål är att utveckla spelare som fungerar i grupp och är bra lagspelare. Det ska vara självklart att uppträda på ett sportsligt bra sätt mot motståndare, medspelare och do­mare, att vara en bra lagkompis och förstå vikten av att vara en just medspelare.

 

Nolltolerans

Nytt sedan några år är införandet av Nolltolerans.

Våldet, både verbalt och fysiskt, hade ökat under ett antal år och även fått en spridning allt längre ned i åldrarna, så något behövde göras.

Klimatet hade blivit sämre och tuffare i samband med matcher, vilket försvårade situationen för ledare, spelare och domare. Tack vare att vi aktivt jobbar med nolltolerans (t.ex. genom att alltid ha aktiva matchvärdar på hemmamatcherna), kan vi se en trendförändring.

Målet är att i slutändan få alla spelare, ledare och föräldrar/publik i Uppland att uppträda medmänskligt och med fairplay mot varandra och mot domaren. 

 

Föreningens intäkter

Kafé Wiggan är, förutom medlems- och spelaravgifter, den viktigaste inkomstkällan för vår förening och det som gör att vi kan hålla nere våra avgifter.

Fiket är öppet alla träningskvällar och under matcher. Här kan du köpa kaffe, dricka, fikabröd, korv, toast mm. Det är också ett trevligt sätt att umgås när barnen/ungdomarna tränar. Det är föräldrar för våra yngre lag som hjälps åt att bemanna kafeterian.

 

Föreningens söker ständigt efter olika typer av sponsorer och samverkan.

 

Vi har idag flera olika möjligheter till "Kick back" till föreningen via bland annat Stadium.

Vill du på ett enkelt sätt sponsra föreningen, så kan du knyta ditt Stadiumkort till SK Wigör. Du behåller din egen bonus, men utöver det får klubben 3 % av det du köper. Det går bra att knyta fler klubbar till ditt kort, men då delar klubbarna på bonusen. Gå in på www.stadium.se/teamsales , klicka på ”bli medlem” eller logga in om du redan är medlem. Väl inne, så klickar du på ”stöd din förening” och följer anvisningarna. 

 

Föreningen får även "Kick back" om man uppger "SK Wigör" vid inköp på Beijer Bygg eller när man hyr förråd eller bokar aktiviteter hos Herresta Lada.

 

 

Utmaningar framöver

Vår målsättning framöver är att fortsätta utveckla och förbättra vår verksamhet.

Det sker genom olika projekt och samverkan med andra aktörer. 

Några av dessa är Trygg idrott via Sigtuna kommun och Rädda barnen, landsbygdsutvecklingsprojektet via Upplands fotbollförbund och ledarutbildning via RF-SISU. 

 

Vi vill även utveckla Odensala IP till att bli en levande idrottsplats och en naturlig mötesplats för alla i området Odensala.

 

 

Träningar och matcher

Spelare som är medlem i SK Wigör har tillgång till tränings- och matchtider i huvudsak på Odensala IP. Träningarna sker på Odensala IP mellan 1 maj-30 september. 

För de äldre lagen som tränar året runt sker utomhusträning och inomhusträning på olika platser i Märsta under övrig tid.

Vi förespråkar att barn och ungdomar om möjligt prövar och utövar någon annan idrott under vinterhalvåret, t.ex. innebandy eller handboll. Det då det finns många positiva effekter av att hålla på med flera idrotter.

 

Alla lag deltar i seriespelet i Uppland.

De yngre spelar knatteligan 5 mot 5.

Från 10 års ålder spelar lagen 7 mot 7 och från 13 års ålder är det dags för 9 mot 9 och därefter 11 mot 11.

 

Många lag deltar också på minst en cup per säsong. De yngre brukar oftast anmäla sig till någon cup i närområdet medan de äldre kanske åker på en cup lite längre bort med ev övernattning. 

 

Fotbollsskolan för 5-7-åringar deltar inte i något seriespel.

 

Match- och träningskläder

SK Wigör spelar i vit tröja, blå byxor och blå strumpor. Till varje lag finns en uppsättning matchställ bestående av byxa, tröja och målvaktsutrustning som spelarna får låna.

 

Strumpor, overaller, träningskläder och väskor finns att köpa till självkostnadspris. Beställning görs via lagets materialansvarige.

 

Föreningen köper in och betalar träningsmaterial som fotbollar, koner, västar och liknande.

 
FACEBOOK
Våra sponsorer
HYR VARMFÖRRÅD