Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
SK Wigör

Wi gör tillsammans

SK Wigör är en ideell förening med fokus på att alla barn och ungdomar som vill spela fotboll ska ha möjlighet att göra det så länge som möjligt, samtidigt som de utvecklas som personer genom glädje, gemenskap och respekt. 


Föreningen vill vara den självklara mötesplatsen i området Odensala, en plats där man lär känna

nya personer, ges möjlighet att vara delaktig samt hjälps åt med barnens och ungdomarnas idrottande.


Kort historik


SK Wigör grundades 9 juli 1933 på Åslunda festplats


Sektioner som tidigare funnits är: 

cykel, bandy, ishockey, skidor


1948 startas fotbollssektionen


1950 Invigs Odensala IP 

SK Wigör, Föreningen på landet

Välkommen till SK Wigör, fotbollsklubben i Odensala utanför Märsta med kommunens finaste gräsplaner och ett eget klubbhus. Vi satsar på bredden från barn- och ungdom upp till senior och vi gör det med glädje, gemenskap och respekt

 

SK Wigör är fotbollsklubben där alla får vara med. Tillsammans försöker vi skapa en meningsfull och utvecklande fotbollsverksamhet, där både spelarens egen utveckling och lagets utveckling står i centrum.

 


Om klubben

Fakta

SK Wigör bildades redan 1933, så vi har många år på nacken. Idag har vi lag och träningsgrupper i nästan alla åldrar. Från de minsta som är födda 2015 upp till vårt herr-  och damlag. 

 

Vi har en fotbollsskola för flickor och pojkar födda 2014 och 2015. 

 

Våra ledare (tränare, lagledare mm) är vår viktigaste resurs, för utan dem skulle vi inte ha några lag. I varje lag finns det flera föräldrar som tränare.

Vi tycker det är viktigt med utbildade ledare. Alla ledare i föreningen erbjuds därför utbildningar i träning/ ledarskap i samarbete med SISU och Upplands Fotbollsförbund.


Klubben utbildar även föreningsdomare utifrån intresse. Idag har vi cirka 5 aktiva ungdomsdomare. Vi samverkar med Sigtuna IF kring domarfrågor och tillsättning. 


Föreningens intäkter

Kafé Wiggan är den viktigaste inkomstkällan för vår förening. Fiket är öppet alla träningskvällar och under matcher. Här kan du köpa kaffe, dricka, fikabröd, korv, toast mm. Det är också ett trevligt sätt att umgås när barnen/ungdomarna tränar.

 

Vill du på ett enkelt sätt sponsra föreningen, så kan du knyta ditt Stadiumkort till SK Wigör. Du behåller din egen bonus, men utöver det får klubben 3 % av det du köper. Det går bra att knyta fler klubbar till ditt kort, men då delar klubbarna på bonusen. Gå in på www.stadium.se/teamsales , klicka på ”bli medlem” eller logga in om du redan är medlem. Väl inne, så klickar du på ”stöd din förening” och följer anvisningarna. 


Utmaningar framöver

Vår målsättning framöver är att fortsätta utveckla och förbättra vår verksamhet. Det sker genom olika projekt och samverkan med andra aktörer. 

 Några av dessa är Trygg idrott via Sigtuna kommun och Rädda barnen, landsbygdsutvecklingsprojektet via Upplands fotbollförbund och ledarutbildning via RF-SISU. 


För utvecklingen av vår idrottsplats ser vi belysning och konstgräs som viktiga delar.


Om laget

Vårt mål är att utveckla spelare som fungerar i grupp och är bra lagspelare. Det ska vara självklart att uppträda på ett sportsligt bra sätt mot motståndare, medspelare och do­mare, att vara en bra lagkompis och förstå vikten av att vara en just medspelare.

 

Träningar och matcher

Spelare som är medlem i SK Wigör har tillgång till tränings- och matchtider på Odensala IP. Träningarna på IP börjar under april så länge vädret tillåter. 

 

Under vintersäsongen bokar vi tider inomhus eller på någon av kommunens konstgräs­planer för de lag som önskar träna året om. Vi rekommenderar dock så många som möjligt att pröva på någon annan idrott under vinterhalvåret, t.ex. innebandy eller handboll.

 

Alla lag deltar i seriespelet i Uppland. De yngre spelar knatteligan 5 mot 5. Från 10 års ålder spelar lagen 7 mot 7 och från 13 års ålder är det dags för 9 mot 9 och därefter 11 mot 11.

 

Många lag deltar också på minst en cup per säsong. De yngre brukar oftast anmäla sig till någon cup i närområdet medan de äldre kanske åker på en cup lite längre bort med ev övernattning. 

 

Fotbollsskolan för 5- och 6-åringar deltar inte i något seriespel.


Match- och träningskläder

SK Wigör spelar i vit tröja, blå byxor och blå strumpor. Till varje lag finns en uppsättning matchställ bestående av byxa, tröja och målvaktsutrustning som spelarna får låna.

 

Strumpor, overaller, träningskläder och väskor finns att köpa till självkostnadspris. Beställning görs via lagets materialansvarige.

 

Föreningen köper in och betalar träningsmaterial som fotbollar, koner, västar och liknande.


Föräldaransvar

SK Wigörs verksamhet är beroende av och bygger på ett engagemang och delaktighet ifrån samtliga föräldrar. 

Alla kan bidra med något. Några föräldrar är tränare eller administrativ ledare i laget. Andra ställer upp på annat sätt, t.ex. genom att stå i fiket, städa klubbhuset, bevattna våra gräsplaner, samla in sponsorer eller någon annan viktig uppgift som föreningen behöver ha hjälp med. Ju fler som hjälper till desto bättre.


Nolltolerans

Nytt sedan några år är införandet av Nolltolerans. Våldet, både verbalt och fysiskt, hade ökat under ett antal år och även fått en spridning allt längre ned i åldrarna, så något behövde göras. Klimatet hade blivit sämre och tuffare i samband med matcher, vilket försvårade situationen för ledare, spelare och domare. Tack vare att vi aktivt jobbar med nolltolerans (t.ex. genom att alltid ha aktiva matchvärdar på hemmamatcherna), kan vi se en trendförändring. Målet är att i slutändan få alla spelare, ledare och föräldrar/publik i Uppland att uppträda medmänskligt och med fairplay mot varandra och mot domaren. 


Idéer, frågor och synpunkter

En förutsättning för att vi ska kunna förbättra och utveckla vår verksamhet är att just du hör av dig och berättar vad du tycker. Du kan prata med ditt lags ledare, hänga upp ett förslag på vår informationstavla i fiket eller ta kontakt med vår ordförande eller ledamot i styrelsen 

 

Vi ses på Odensala IP!

Styrelsen SK Wigör

 

 
FACEBOOK
Våra sponsorer
HYR VARMFÖRRÅD